Джонатан Ливингстън ЧАЙКАТА

Ричард Бах

Произведения от писмен вид, в които авторът разказва опредени сюжети, история, която е измислена с цел развлечение, поука...
Post Reply
User avatar
daydreamer
Site Admin
Site Admin
Posts: 86
Joined: 26 Jul 2017, 15:57
Location: Млечен Път
Age: 25
Gender:
Contact:

Джонатан Ливингстън ЧАЙКАТА

Post by daydreamer » 07 Oct 2017, 22:17

Джонатан Ливингстън ЧАЙКАТА (пълно издание)

Автор: Ричард Бах
Преводач: Нели Константинова, Ирина Манушева
Редактор: Иванка Николова, Анета Мечева
Дизайн: Красимира Деспотова
Страници: 152
ISBN: 954-474-739-8
Размери: 160/215
Дата на издаване: 27/5/2016
Илюстрации: Ръсел Мънсон

Непубликуваната досега глава на ЧАЙКАТА е като лъжица катран в кацата с мед. Нейната тема е подмяната на действието с ритуала, който го изпразва от съдържание, а стойността й е почти колкото на останалите три глави, взети заедно. Четвърта глава е натрапчиво автономна спрямо останалите три глави в любимата на поколения ята книга. Тя е брилянтен пример за текстовете, които се пишат сами (дали?) и изискват време дори авторът да ги припознае като свои.

Ето как разсъждава авторът Ричард Бах над този феномен:

Препрочитах [тази глава] отново и отново. Не можеше да е вярно! Нима чайките, които бяха последвали Джонатан, щяха да убият духа на полета с ритуали?

Според тази глава беше напълно възможно. Аз не вярвах. Мислех си, че трите части казват всичко, че няма нужда от четвърта, че тя е небе над пустиня, прашни думи, които биха задушили радостта. И не бива да вижда бял свят.

Защо тогава не я изгорих?

Не знам. Оставих я настрана. Последната част от книгата вярваше в себе си, макар аз да не вярвах. Тя знаеше това, което аз отказвах да разбера: силите на властниците и ритуалите бавно убиват свободата ни да живеем така, както сами бихме избрали.
Image
0 x
Image

Post Reply